Fru Marmelads Julkalender. Lucka 16. Godis del 2

 
Åh vad vackert det har varit idag.
Sol från en blå himmel som fått den frostade världen att gnistra och glimma. Framåt kvällen så skymtades en tunn tunn månskära på det djupblå himlavalvet.
Även om jag verkligen inte gillar kyla så har jag ändå njutit av hur fint det är ute. Idag hade dessutom Stora Liten och hans klass Tomteparaden (som jag ju redan fick se igår). När skymningen började falla så kom alla föräldrar upp mot skolan. I skogsbrynet på väg mot skådeplatsen så tittade små vedtomtar som barnen gjort fram i skenet av målade glasburkar. 
 
 
Och inne i skogen låg små nissar med röda luvor och lurade. Efter att en av lärarna hade låtit ett vackert tomtebloss brinna ut så kröp de fram sjungandes till Midnatt råder. Stora Liten stod längst fram idag med och han svängde med djup inlevelse. Inramningen med den mörka himlen, de tända marshallerna och den gnistrande frosten förvandlade utkanten av skolgården til en magisk plats. Om jag var rörd igår så var det inget mot hur känslan omfamnade mig idag. 
Men det vackra har verkligen sitt pris. Väl hemma så fick jag sitta i duschen i en evighet för att sluta känna mig som en av karaktärerna i Frost.
 
 
Efter gårdagens paus från julbestyren så körde jag på idag och gjorde Apelsin och ingefärskola och Lakritsknäck. Så två sorters godis till är avklarade och nu har jag egentligen bara Snickers och Mozartkulor kvar. Just julgodis satsar jag lite extra på för det är saker som enligt mig är som godast när det är hemgjort. 
 
Jag brukar göra just knäck och kola samtidigt. De är ju baserade på samma ingredienser men kolan ska ju koka kortare tid och då hinner man hälla upp den innan det är dags för knäcken
Jag vet att det är många som använder sig av knäckformar men jag tycker det är för slabbigt. Jag brukar hälla den i en stora platt form så den blir tunn och låta den stelna och sedan bryta den i lagom stora bitar.
Jag vill nämligen ha den riktigt tunn och knäckig.
 
 
Apelsin och Ingefärskola
50 gram smör
3 dl grädde
1,5 dl sirap
3 dl socker
1 msk riven färsk ingefära
1 msk rivet apelsinskal.
 
Bryn smöret i en bredbottnad kastrull men passa noga,
den får inte bli bränd utan ska få en kolaktig lukt och bara bli lite brun.
Häll sedan på grädde, sirap och socker och rör om så att smeten blir jämn. 
Tillsätt ingefäran och apelsinskalet och koka upp smeten.
Den ska riktigt bubbla men absolut inte koka över eller brännas i bottnen så passa nogrannt.
Ett tips är att använda en termometer.
När kolan är uppe i ca 125 grader så är den mjuk och lagom seg enligt mig men testa er fram. Ju längre den kokar ju hårdare blir den.
Häll upp i en form och låt den svalna.
Klipp upp i lagom stora bitar och slå in i smörgåspapper.
Förvara svalt i en fin burk med lock.
 
 
Lakritsknäck
60 gram smör
3 dl socker
3 dl grädde
3 dl sirap
1 dl krossade lakritsgodisar (typ turkisk peppar)
 
Smält smöret och blanda i socker, grädde och sirap och låt smeten bubbla upp till minst 130grader.
Passa nogrannt och ha tålamod för det kan ta en stund att få upp den i temperatur.
Häll snabbt upp på en bakplåtsklädd plåt och strö över det krossade godiset.
Låt det få stelna och bryt upp i lagom stora bitar
 
Nu har vi bara 2 dagar kvar tills jul-ledigheten kickar igång och det känns ljuvligt att få vara ledig. Den här hösten har varit  rolig men väldigt tuff och jag ser fram emot att få gå in helt in i Jinglebellshumör.
 
Ha en fin kväll/ Fru Marmelad.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frumarmelad.blogg.se

Om konsten att vara ovardaglig i vardagen. Om att koka marmelad på allt. Om 2 UnderBarn och två SuperFöräldrar.

RSS 2.0