Fru Marmelads Julkalender. Lucka 18. Senap och färdiga projekt
Kl 16.06 så gick jag officiellt på jullov.
Jullov. Smaka på det ordet. Visst får man tankar till fårtofflor, långa mornar i sängen och varm choklad efter en lång tur ute. Och det bästa utav allt att det är många dagar kvar innan den faktiska julen är här. Många dagar att bara njuta.
Det känns helt fantastiskt och helt rätt att vara ledig så här innan jul. Ett mycket gott beslut må jag säga. Jag gillar inte att jobba in i det sista den 23e och hasta hem genom julruschen för att försöka hitta någon form av stämning tills dagen efter. Nä så här är myyyyyycket bättre.
Så efter hemkomsten så la jag mig i ett bad med tända ljus, tog en pepparkaka och satte på stämningsfull musik. Efteråt så gled jag in i mina ljuvliga mysbyxor från London och fårtofflorna
Imorgon så ska vi fira Stora Liten igen. Dels på morgonen med fler paket och mysfrukost och dels genom lite fest för vänner och familj. Så innan dess så får jag hålla mig lite i skinnet innan jag går bananas med julgrejer. Men så fort gästerna gått hem så finns det risk att det ser ut som i Whoville härhemma (ni vet den där byn i sagan om Grinchen där alla tokpyntar inför jul)
Jag har förresten värsta utmaningen i morgon. Jag har liksom looooovat födelsedagsbarnet att han ska få en Ninjago-tårta. För er som inte är bekanta med begreppet så är Ninjago en legoserie som handlar om 4 ninjor som bekämpar ondskan med hjälp av en speciell ninjateknik som heter spinjitsu. Och jag ska alltså då göra en tårta med detta tema. Och till mig själv så vill jag bara säga, lycka till...för jag kommer att behöva det. Och om ni tycker er se att tårtan på bilderna från imorgon ser ut som en köpt prinsesstårta med legofigurer på så kan ni ana er till att mitt försök misslyckades...Tårtor är inte min grej. I allafall inte tårtor som ska likna något.
Marmelader, absolut men få till sugarpaste absolut inte...men har man lovat så måste man ju försöka eller hur.
Idag var det dags för att slutföra ett julprojekt som startades när jordgubbarna var mogna, träden var i full grönska och de flesta inte hade en tanke på jul. Men är man en jultok som jag är så finns tanken på julen alltid någonstans i bakhuvudet.
Idag var det nämligen dags att smaka av jullikören som har fått stå och dra till sig sedan någonstans i mitten av juli. Jag har under flera år velat göra egen Cointreu till jul men alltid kommit på det sisådär 5 månader för sent. För just apelsinlikör blir som bäst att få stå och gotta till sig i sisådär 5-6 månader. Men i år blev det av och likören har stått i ett mörkt skåp sedan i somras. Jag har vänt den några gånger så att sockret skulle lösa upp sig.

Jag silade av den och hällde upp den i en vacker flaska som jag tror jag fått när min svärmor städade ur sitt förråd. Trots att det är så försent för någon att hinna göra likören till jul så lägger jag ut receptet ändå. Den måste ju inte drickas till jul. Cointreu är ju en av ingredienserna till cosmos och cosmos går ju att dricka året om eller hur!

Apelsinlikör
400gram florsocker
50 cl okryddat brännvin (typ vodka)
Skalet från 3 apelsiner (helst ekologiska)
1 vaniljstång
Häll vodkan i en stor burk (med tättslutande lock)och häll sedan i sockret.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
Lägg i vaniljstång och apelsinskalet i burken och skaka lite.
Ställ i ett mörkt skåp i ca 5 månader.
Skaka och vänd på burken lite då och då så att sockret löser upp sig.
När likören är klar så sila bort apelsinskal och vaniljstången med hjälp av en finmaskig sil
(går till exempel utmärkt med en vanilg tesil)
Häll upp i en fin flaska. Går utmärkt att använda likören i drinkar eller att dricka den som den är.
Jag passade även på att sila av julvinägern som jag gjorde i ordning i början av december. Sen svängde jag ihop en grovkornig senap (typ skånsk) som jag tänkt att vi kunde ha på julbordet och som jag även har tänkt griljera skinskan med.
Senap är som marmelad. Löjligt enkelt och går dessutom väldigt snabbt. Perfekt som gå bort-present för alla partyn och glöggfikan istället för en blomma.

Fru Marmelads sötstarka whiskeysenap
½ dl gula senapskorn
½ dl bruna senapskorn
1½ dl vatten
2 msk honung
1 msk vinäger
½ dl olja (neutral i smaken)
1 tsk salt
1-2 msk whiskey
Låt senapskornen få koka upp med vattnet.
och kör med kniven i matberedare i ca 3 minuter.
Tillsätt de andra ingredienserna och kör till de blandats.
Låt svalna. Häll upp i ren burk.
Nä nu måste jag slå in födelsedagspresenterna. För det gjorde jag nämligen inte igår, korkat nog. Nä jag slog in julklapparna som inte ska öppnas på en vecka. Hrm känns som att min plan var lite så där...men men bara att kvala upp ärmarna och gå loss med papper och tejp.
Vi ses imorgon och håll nu tummarna att tårtna kommer likna Kai i Ninjago och inte se ut som en målning av Miró eller Picasso.
/Fru marmelad