Fru Marmelads Julkalender. Lucka 3. Julbord!
Åh idag har jag varit med jobbet och ätit årets första julbord.
Och julbord är enligt mig bland det bästa som finns.(någon som är förvånad ) Finns det något som kickar igång julkänslan mer än ett välkomponerat julbord? Dofterna, smakerna och känslan efteråt när man rullar ut som en mätt julboll.
För mig är julbord ute och julbord hemma förvisso helt olika saker,för det är en hel del på utejulbordet som vi inte har och det är många rätter som vi har som det vanliga utejulbordet inte har. Vi har aldrig haft revbenspjäll, lutfisk eller dopp i grytan. Vi har heller aldrig avslutat med chokladpudding eller ris ala malta.
Men vi kompenserar med finsk kålrotslåda (låter gräsligt äckligt men är så otroligt gott med skinka...), små kroppkakor och Birgits ägg.
Birgit var en underbar vithårig tant som bodde i huset ovanför oss. Hon var som en extra mormor/farmor som tog sig an oss barn och gav frikostigt med både kärlek och hembakta kakor. Långt efter att vi flyttat så ringde hon alltid på födelsedagar och namnsdagar, ja så länge hon kunde faktiskt.
Och eftersom vi alltid kallat våra ägghalvor för Birgits ägg så antar jag att det är hon som är upphovmakare till dem. De är små ljuvliga ägghalvor där man tagit ut gulan, blandat den med lite kalles kaviar och en svätt grädde. Sedan spritsar man den tillbaka och avslutar med en dillkvist. Så otroligt gott.
Och dessa ägg har vi haft så länge jag kan minnas och det blir inte jul utan Birgits ägg. Jag undrar om UnderBarnen kommer känna likadant och undra om de kommer att kalla dem för Birgits ägg.
Det som är trevligt att få äta julbord ute är ju att man dels får äta sånt man själv inte gör men även att man får tips på nya saker. Jag själv äter med nyfiken gom och antecknar inom mig saker som jag vill testa ( t. ex lakritssill).
Alla har vi väl våra favoriter på julbordet, sådana där saker som man kan längta efter och som bara måste finnas.
Och jag har 4 saker som avgör om jag gillar ett julbord eller ej.
1. Den gravade laxen. Den ska kännas fräsch, den ska vara hemgravad och den ska finnas i lagom bitar.
2. Köttbullarna. Åh detta är viktigt. Köttbullarna ska naturligtvis vara hemlagade (mamma scan och jag går därifrån..) och i lagom storlek. Många köttbullar är som torra kompakta klumpar men på ett bra julbord så är de saftiga. lite porösa och lagom stekta. Mmmmm
3 Janssons frestelse. Åh en riktigt krämig jansson och jag är på...ojoj vad gott. Men blä för jansson där man blandat i skinka...Nej tack
4. Julgodiset. Åh detta är mycket mycket mycket viktigt. Många julbord satsar mycket på sill och fisk, har ok kallskuret, skinka och köttbullar men vid efterrätterna så faller det. Det är köpt ischoklad och skumtomtar och kanske möjligtvis en ris ala malta med lite bär. Men för att Fru marmelad ska vara nöjd så behövs det mer. Mycket mer. Tryfflar, hemmagjord marmelad och chokladbräck. Polkagrisar, fudge och brända mandlar...I can go on forever...
Och viktigast är kolan. Den sega, söta kolan, gärna med någon smak inslagen i ett prassligt papper.
Julbordet idag var väldigt väldigt bra. De hade lyckats med nästan allt. Det enda minustecknet var köttbullarna som var torra men det kompenserades väl upp av fantastiskt goda vildsvinsprinskorvar som fullkomlig exploderade i munnen av smak.
Och godiset! Godiset gott folk, var f a b u l o u s! Flera olika praliner och chokladbräck, marmelader med flera kombinationer av smaker och tårtor, pannacotta och fin ostbricka. Och väldigt god kola. Väldigt god kola!
Så Fru Mamelad är så nöjd!
Och dagen till ära så bar jag en superfin klänning från lindybop.com. Lindybop är ett brittiskt företag som specialiserat sig på retrokläder. Kläderna är inte dyra och de kommer väldigt snabbt efter beställning. Så det är ett hett tips för er som vill ha speciella och vackra kläder i retrostil.

Jag slutar aldrig att bli betagen av mina barns framfart och utveckling. Stora Liten räknar och bokstaverar och sprutar ur sig kunskaper. Det kan vara alltifrån att 10 plus 10 plus 9 blir 29 till att alla ormar inte har gift utan att vissa har annat sätt att ta ihjäl sitt byte (som att kramas till exempel). Han vet att stjärnorna är i rymden och att de är som solen fast väldigt långt borta.
Lilla Liten skalar sin mandarin själv, delar upp den i högar och räknar dem sakta innan han äter dem en och en. Han leker med klyftorna att de är en familj precis som jag alltid gjorde och fantasin och livligheten i leken bara fullkomligt sprudlar.
Han säger de finaste sakerna också. Som ni redan vet så berättar han ständigt och ofta att man är fantastisk vilket är underbart (och ja fantastiskt).
Och idag hade hans fröken frågat om han visste vad fantastisk betydde
Hans svar hade varit
- ja att vara som min mamma!
När fröken sedan frågade om det var något särsklit som gjorde hans mamma fantastisk så hade han svarat
-ja att hon är sig själv.
Och dessa kloka ord får avsluta dagens inlägg.
Kram till alla!
/Fru Marmelad