Juldagen.

Juldagen.
Jag minns som barn att jag egentligen aldrig gillade juldagen. Dagarna innan julafton var präglade av en blandning mellan bestyr och längtan för att sedan kulminera i julaftonens storslagna stämning med paket, pynt och god mat. Alla var fint uppklädda och vi brukade sitta uppe hela natten och prata medan vi öppnade paketen.
På juldagen så var allt som över och kändes lite som snö som legat riktigt länge. Paketen var öppnade och dagen bar liksom inget särskilt med sig. Ingen förväntan, längtan eller pirrig känsla. Maten smakade visserligen gott men var ju uppvärmd och inte lika snyggt framlagd. Juldagen hade ju ingen chans mot julaftons storslagenhet.Jag vet att jag alltid kände lite vemod att det var nästan ett helt år kvar tills man skulle få känna det så där magiskt i magen igen.
 
Som vuxen så måste jag säga att jag ändrat inställning till den här dagen. Det är en dag att bara få vara på och som vuxen har man lärt sig att uppskatta dessa dagar. I år har dessutom maken fått vara ledig både jualfton och juldagen och det har varit helt fantastiskt. Idag har vi mest dragit runt här hemma. Jag har legat i sängen och ätit godis till Downtown abbey på netfilx, somnat till en stund för att sedan äta lite godis till.
Vi tog en promenad i skymningsljuet  och maken åkte sedan och slängde lite kartonger efter alla julklapparna. Men i övrigt så har vi gjort i princip ingenting. Så julefrid i sin renaste form med andra ord. 
 
Förra året så startade vi en ny tradition, nämligen att hoppa över godis och efterrätter på själva julafton och istället göra det storslaget på kvällen på Juldagen.
Och det är ett hett tips från mig. På julafton så är man i regel helt proppmätt från all mat att varken ris ala malta, kola, knäck och ostar smarkar gott. Det blir istället något plikskyldigt över ätandet och det är så orättvist mot allt det goda.
Men jag lovar att dagen efter så smakar de ljuvligt. Helst om man bara tar en lättare middag. Så låt bli att dra fram hela julbordsmaten utan gör en pyttipanna eller varför inte göra varma mackor av vörtbrödet och julskinkan och duka sedan fram ett ordentligt dessertbord.
 
På vårt bord så dukades det fram flera olika sorters choklad, polkagrisfudge, lakritsknäck, ris ala malta, snickers, mozartkulor, finska rävar (marmeladgodis som typ bara smakar socker men som för mig smakar barndom), apelsin och ingefärskola, 4 sorters ostar, 3 sorters marmelad och flera sorters kex.
Som extra lyx så hade jag även dukat fram både jordgubbslikören, apelsinlikören och ett gott rött vin. Allt upphällt i vackra kristallflaskor.
 
 
 
 
 
 
 
En favorit här hemma hos oss är hemmagjord snickers. Jag gjorde det för första gången för flera år sedan efter ett recept jag hittade på nätet. Jag har har utvecklat grundreceptet flera gånger genom åren och det har resulterat i denna otroligt goda och lyxiga variant. Man den kommer med en varningskylt, det finns stor risk för överätning. För även om den är väldigt mastig och det egentligen räcker med en bit så har denna snickers en förmåga att ropa på en från burken i kylen. Jo jag lovar, den gör det. Dag som natt så ropar den på en och liksom lurar en att äta mer och mer.
Så gör den på egen risk. Men gör den....för den är så god.
 
 
Fru Marmelads Lyxsnickers
350 g jordnötssmör
1 dl socker
2 dl sirap
9 dl rice krispies
1 burk Fluff
(marshmallowsmet, finns vid bakgrejerna i affären)
1 dl jordnötter
ca ½ dl kolasås
400g choklad
Strössel
 
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull och värm.
Smeten ska inte koka och passa noga för den bränns lätt.
Blanda sedan i rice krispisen
och fördela jämt i en bakplåtspapperklädd form (gärna fyrkantig).
Klicka sedan ut fluffet, strö över jordnötterna och ringla över kolasåsen.
Smält chokladen i ett vattenbad och bred överst i formen.
Strössla och ställ kallt så att chokladen stelnar. 
Skär sedan upp i lagon stora bitar.
Förvara kallt. 
 
Nu ska jag njuta av resten av kvällen. Imorgon så ska vi fira jul med min mamma och min bror så då är det typ julafton igen, bara utan Kalle.
/Fru Marmelad



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frumarmelad.blogg.se

Om konsten att vara ovardaglig i vardagen. Om att koka marmelad på allt. Om 2 UnderBarn och två SuperFöräldrar.

RSS 2.0