30 dagar har november. Dag 13. Ensamtid och fredagsmys
Idag gjorde jag det man inte ska göra, jag rusade direkt ur ett jobbmöte till Stora Litens skola som hade öppet hus. Känslan efter jobbmötet var som med medan vi gick bland loppisgrejer och korvgrillning. En sån där naggande olustig känsla som kan uppstå när man jobbar med människor och fått deras oro med sig. Och vanligtvis så har jag bra strategier att lämna jobbet på jobbet men idag hanns detta inte med. Men någonstans där bland Alfonsböcker, små blommiga koppar och gosedjur så började känslan blekna och övergå i härlig fredagsfrihet. Stora Liten och jag hade det väldigt mysigt och jag misstänker att han var väldigt nöjd över att det bara var vi. För när man har syskon så är detta lyx, det vi alla som har vuxit upp med systrar och bröder.
I alla fall för mig så sitter minnena av de där ensamma stunderna väldigt nära hjärtat. Jag minns så väl när jag och Mamma strosade runt på Östermalm en annandag jul när jag var runt 9-år gammal. På den tiden så fanns inte mellandagsrea (ja kan ni tänka er...) utan allt var stängt och stan var nästan tom på folk. Vi gick och tittade in genom de exklusiva butiksfönstren och njöt av den vackra julskyltningen. När allt ändå var stängt så bjöds det tillfälle att riktigt titta på de vackra byggnader som jag innan faktiskt inte hade lagt märke till (till mitt försvar så var jag ju bara nio...)
Som lunch så åt vi en hamburgare på Clock vid Stureplan och som avslutning så köpte mamma två randiga marmeladstänger i en liten tobaksaffär. Dessa lades i en liten papperspåse som hon plockade fram på tunnelbanan hem.
Som ni märker så vårdar jag minnet av denna till synes ganska enkla dag väldigt ömt. Jag har några sådana minnen med pappa som även de betytt lika mycket.
Och detta försöker jag bära med mig i kontakten till mina egna barn. Att ge dem värdefull ensamtid.
När även Lilla Liten var hämtad så körde vi igång fredagsmyset på allvar med en läskande frisk fredagscocktail som bestod av lite juicekoncentrat, en skvätt tranbärskoncentrat, bubbelvatten och så en jordgubbe som pricken över iet. Som många andra ungar så älskar våra kids att skåla (och då måste man naturligtvis klinka med glasen) och det känns lite festlig att göra det med en riktig drink.

För många är fredagar taco-night men faktiskt inte hemma hos oss. Eftersom jag har blivit lite borskämd av att äta min systers tacos där allt är lagat från scratch ( man får dessutom njuta av mojjitos medan maten lagas) så har tyvärr den kpta varianten tappat sin charm. På fredagar vill jag dessutom ha mat som innebär så lite jobb till så hög mysfaktor som möjligt. Och hacka alla grönsaker som man ska ha till känns såååå jobbigt...
Så idag fixade jag och UnderBarnen dessa små bedårande saker. Ibland har jag hemmagjorda köttbullar i frysen som naturligtvis är godast men idag fick färdigköpta duga. Vilket de verkar ha gjort.
Efter att ungarna fått lägga vantarna på brickan så tog det inte lång tid innan slukat alla spettt (ja alltså inte själva spetten...)
Så spetten får 5 mysbyxor av 5 möjliga från UnderBarnen. Mysfaktorn förstärktes av att vi dessutom åt dem nere i sängen framför tvn (schhhh säg inget till maken, han har förbjuuuuuudit oss att äta där)


Dagens egna mys var något som jag föreberedde redan i somras med just tanke på dagar som dessa. För mitt bland alla nakna träd och ruttnande löv så behövs det brytas av med något som påminner en att på andra sidan vintern så kommer sommaren igen. Böljande grönska, den varma solen, bara ben och ljusa kvällar.
Och jordgubbar.
Och ett väldigt trevligt sätt att påminna sig om detta mitt i höstmörkret är ett ta ett glas isande kall jordgubbslikör. Det är inget svårt att göra men det går liksom inte på en pisskvart. Men för er som bara har en pisskvart och vill njuta av en jordgubbslikör lite fortare än mitt recept får helt enkelt ta sig till systemet. Ingen aning hur deras jordgubbslikör smakar men hemmagjord smakar iallafall ljuvligt.
Plus att den får väldigt vacker färg och gör sig fint som här i ett loppisfynd.

Fru Marmelads Jordgubbslikör
1 liter jordgubbar
35 cl brännvin
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Häll brännvinet i en stor glasburk
och häll sedan i socker och vaniljpulver.
Rör om lite och lägg sedan i jordgubbarna.
Låt burken stå ljust minst 30 dagar.
Vrid och skaka lite då och då så att sockret löser upp sig.
Sila av jordgubbarna och häll upp i en fin flaska.
Njut av likören som den är med mycket is
eller blanda med lite fruktsoda.
Ha nu en riktigt ljuvlig fredagkväll. Därute öser regnet ner och vinden grabbar tag i de kala träden. Så jag tar nog ett glas likör till tror jag..../Fru Marmelad