I am back...and I bring you lemoncurd

Fru Marmelad är tillbaka.
Tillbaka från feber, yrsel, taggtrådshals, snor och slem. Tillbaka från dagar då orken inte ens räckte till att byta kanal på tvn vilket resulterade i mycket dålig tv (the millonaire matchmaker till exempel...vaaaad är detta för uselt program?!) Tillbaka från dagar då vatten med citron och ingefära varit lika plågsamt att få ner i strupen som om det hade varit vatten med småspik
Det är inte över, så hela jag är inte tillbaka än men jag mår betydligt bättre. Det syns på håret. Jag vet inte hur det är för er men när jag är sjuk, helst om jag har feber så förvandlas mitt hår. Jo det är sant, det får annan struktur och blir alldeles fnasigt och stumt. Ungefär som svinto. Så ni kan tänka er hur jag sett ut de här dagarna. Jag har hasat runt i mjukbyxor, makens stora luvtröja, rödblossig och blek på samma gång med torra flagnande läppar och så helt bångstyrigt och galet svintohår.
Åh vad jag har känt mig vacker...
 
Jag är ledsen om ni känt er övergivna men det har liksom inte varit ens fysiskt möjligt att få ihop några inlägg och gårdagen passerade utan något marmeladkok. Då förstår ni hur illa det har varit.
När Fru Marmelad inte ens fixar att göra marmelad, då är det illa.
 
Men det kompenserade jag med idag då jag svängde ihop en Lemoncurd ala Lchf. Det får bli förra veckans marmelad i utmaningen, även om den nu råkade bli en dag försenad.
För den oinvigde så är curd en slags krämig kusin till sylt och marmelad. Passar perfekt som fyllning i paj, bakelser eller som pålägg på sconesen.
Curd kan du göra på allt möjligt men den vanligaste sorten är just citron.
Jag älskar lemoncurd och har länge velat testa att göra en variant utan vanligt socker i.Jag hittade ett recept på bloggen 56kg.se som verkade hyfsat lätt och trevligt. 
Som sötning istället för socker så brukar använda mig av ICA-sötströ som är en blandning mellan stevia och erythiol när jag bakar och pysslar men man kan säkert använda sig av annan sötning om man hellre fördrar det.
Eftersom man ska använda citronskalet så är det bästa att använda sig av ekologiska citroner.
 
Låt dig inte avskräckas att det är ägg och smör i. Det låter kanske superläbbigt att blanda citron med massa ägg och toppa med smör. Som en obscen och syrlig omelett liksom men om man bara tillagar curden rätt så tänker man inte på äggen och smöret utan enbart njuter av den lena men syrliga smaksensationen.
 
 
Lemoncurd ala LCHF
3 ekologiska citroner (saft och skal)
2 ägg
3 äggulor
1 dl sötströ eller annan sötning
50 gram smör
 
Pressa citronsaften i en kastrull och riv ner citronskalet och sötningen.
Låt allt värmas så att sötningen smälter.
Blanda äggen med gulorna
och vispa sedan ner i kastrullen under kraftig vispning på medelvärme.
Vispa tills curden tjocknar och får en konsistens likt marsansås.
Väldigt viktigt att curden inte börjar koka!
Dra ifrån plattan och tillsätt smöret. 
Häll upp i en ren och torr burk. 
Förvara i kylskåp, håller ca en månad
 
 
 
Under en av mina mest ledsna sjukdagar så kom en leverans med blommor.
Blommor, lotter och choklad från min söta Lillebror.
Det lyfte mig från sjukbädden må ni tro. Visst är det något ljuvligt med just snittblommor. Jag går igång på en riktigt fin bukett och kan sitta och titta på den i evigheter
De står fortfarande fin och grann på köksbordet och lyser upp hela köket. Chokladen är dock uppäten (gick rasande fort för den var delikat) och lotterna är skrapade (gav 50kr som jag tror ska få bli två nya lotter) men som sagt buketten den är intakt
 
 
 
 
 
 
Jag har egentligen massa att berätta efter en veckas tystnad men orken är som sagt inte helt intakt än så det får vänta till en annan dag.
 
Ha det gott därute/ Fru Marmelad
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frumarmelad.blogg.se

Om konsten att vara ovardaglig i vardagen. Om att koka marmelad på allt. Om 2 UnderBarn och två SuperFöräldrar.

RSS 2.0