Björnbär och lakritsmarmelad
Det blev ett litet uppehåll i bloggandet igår. Så kan det bli ibland. Kombinationen komma hem sent och noll kraft kan tyvärr leda till det. Tur att det känns helt annorlunda idag ialla fall.
Idag så har det varit nästan vår i luften. Solen lös från blekblå himmel och vindpustarna som kom då och då hade en värme i sig som kändes väldigt främmande en söndag i januari.
Jag klagar inte men är dock väldigt beredd på bakslag. För kung Bore har fortfarande flera månader på sig att återvända.
Vi hånade dock Vinterns kung med att åka och bada. För visst känns det som att man räcker ut tungan lite när man klär på sig bikini och simmar runt i 27 gradigt vatten så här i januari.
Vi var till ett av de större baden i Stockholmsområdet ihop med barnens farbror och kusin. Som tur så var vi där ganska tidigt och hann ha det riktigt roligt innan det fylldes på med badsugna människor.
När vi var på väg hem så var det så mycket folk att det var lång kö till duscharna och i bastun hade man inte behövt elda för bara värmen från allt folket som trängdes därinne hade kunnar klara av biffen på egen hand.
Inne i omklädningrummet så var det kaos. Folk som klädde om på väg in i badhuset och folk som var på väg hem. Jag och Lilla Liten kom knappt åt vårt skåp och det kändes så där kul att trängas och bli knuffad när man stod där i bara handduk och febrilt försökte hitta underkläder (så man åtminstone slapp vara helt näck). Det var nog i särklass den snabbaste påklädningen både jag och Lilla Liten gjort.
Nu återstår bara några självande timmar av Januari och jag har klarat av även denna mörka och svåra månad.
För att sammanfatta och för att påminna om hur man med enkla medel kan lyfta sin vardag så har jag faktiskt sammanställt listan för myspeppen från januari:
-Ljuvligt doftljus
-Hemmagjord Sangria
-Äppelsinmarmelad av överbliven frukt
-Lila Tulpaner
-Finbesök av vänner och Timberlandstövlar som håller fossingarna glada
-Pulkaåkning med tilltugg efteråt (köttbullespett, pizzasnurror och fyllda champinjoner)
-Koffeinfritt finkaffe (att njuta av även på kvällen)
-Mat som lagar sig själv (denna gång Pulled pork)
-Julgransplundring
-Cosmopolitanmarmelad
-Semesterminnen (gå igenom gamla kort)
-Storhandling i mysig stil
-Mineralvatten Deluxe
-Chokladtäckta blåbär
-Islykta
-Mall of scandinaivia
-Kiwimarmelad
-Falska vårtecken (krokuslökar inomhus)
-Babybellchips
-Hallonshake ala LCHF
-Långt telefonsamtal
-Netfixande i badkaret och frusna såpbubblor
- Kalas för 4-åring
-Hallon och chokladmarmelad (från himlen om ni frågar mig)
-Pysseltidning
-Beställd julklapp
-Ny ugglelykta
-Chokladdoppade jordgubbar
-Målning med Fingerfärg
-Äventyrsbad och Björnbär och lakritsmarmelad
Wow, eller hur?!
Vad man hinner med på en månad. Måste säga att detta med att tydliggöra och riktigt tänka till kring vardagsmyset är något jag rekommenderar alla. Jag tycker att jag alltid gjort saker för att lyfta vardagen men de senaste månaderna så har jag dels blivit mer medveten och dels även fått in det som en självklar och väldigt trevlig rutin.
Som jag nämnt både i rubrik och på listan ovan så är veckans marmelad en spännande kompott av Björnbär och lakrits.
Björnbär är ett av mina favoritbär även om jag faktiskt sällan använder mig av det. Jag har någon gång ätit det i en sås till kött och minns att det var otroligt gott.
När jag växte upp så fanns en enorm björnbärsbuske i närheten av där vi bodde. Den växte i utkanten av en småbåtshamn som låg precis nedanför vårt område.
Denna mäktiga buske producerade varje sommar en imponerande mängd glänsande svarta bär som vi barn med lystna blickar ville åt. För er som själva gett er i kast med att plocka björnbär vet att detta inte är det lättaste man kan företa sig. För vilda björnbärsbuskar är något av det taggigaste och snårigaste du kan tänka dig och vi fick verkligen kämpa för att komma åt de saftiga bären. Men jag minns även känslan när man med rivsår på ben och armar till slut fick tag på ett alldeles moget bär. Sötman som från ett hallon men med en lite tuffare smak.
Hur gott som helst.

Björnbär och lakritsmarmelad
500g björnbär
2,5 dl syltsocker
2 tsk lakritspulver
Dela björnbären om de är stora.
Lägg dem och sockret i en kastrull och låt koka i 5 minuter.
Tillsätt lakritspulvret och koka ytterligare några minuter.
Häll upp i en ren och torr burk.
Detta blir en marmelad/sylt med mycket bitar i.
För den som vill ha en mer slät variant
kan mixa den innan sista kokningen.
Dagens burk har jag dekoretat med ett litet tårtpapper och ett vackert sammetsband från TGR.
Det är ett hett tips när man återanvänder sig av burkar från t.ex inlagda gurkor, rödbetor eller liknande. Burklocket brukar inte vara så himla fint (om man inte gillar att det står Önos, Findus eller Ica på) men det är som sagt lätt åtgärdat med skirt och vackert tårtpapper. Tårtpapper säljs ju i vanliga mataffären och brukar komma i paket med flera olika storlekar. De mindre är perfekta för just dekoration.
Nu ska jag fixa lite och sen är det dags att kasta sig in i söndagssömnen
Kram/ Fru marmelad