Marmelad-dag, avjulning och finbesök nr 2

 
Hej då tomtar, nötknäppare och hejdå adventsljusstakar. Nu är allt nerpackat i tidningspapper och nerburet till förrådet.
Granen står dock  kvar i hörnet, alldeles naken som en mörk vålnad.
Jag fixade inte att få ut den. Jag började att baxa ut den men insåg att jag skulle riskera att få halva bohaget och kanske ett av barnen med mig på vägen ut så jag lät bli. Det får bli morgondagens projekt. 
 
Underbarnen fick äntligen lov att riva pepparkakshuset. 
Ända sedan det byggdes så har de tjatat om att få göra det. Och det tog ungefär 2 sekunder från startsignal för dem att totalt riva ner det. De har sedan hela dagen gått och knaprat på en husbit som om de egentligen var Hans och Greta.
 
Nu är julen nästan helt bortstökad och det känns tomt. Helst utan ljusen som lyser lite här och var. 
Jag kommer sakna dem och jag kommer sakna julmagin ( och lediga dagar). Nu återstår veckor av ingenting fram till att våren börjar visa sig med små fina tecken här och var.
 
 
Även idag så hade vi ju trevligt besök.
Min vän från grannkommunen kom förbi med sina två söner. Ni vet dem som vi firade nyår med.
De två stora och Lilla Liten försvann snabbt iväg in i sina lekar och jag och A kunde sitta och småprata medan hennes yngsta då och då gjorde små visiter och underhöll oss med sina kvicktänkta fantasi.
Även han blev imponerad av doften i badrummet och han tyckte det luktade bulle. Säg inte det till tillverkarna som ju kallar den Merry Memories men Bulldoft funkar alldeles utmärkt om ni frågar mig. Så den här helgen har jag iallafall lärt mig att 3,5-åringar gillar kanelsdoft på toaletten. 
 
Något annat som faktiskt alla barnen gillade var min äppelpaj. Jag vet ju inte för jag åt ju inte men alla kidsen, A och senare även maken sa att den varit outstanding ( ja ungarna använde ju så klart inte just det ordet men som de slukade i sig så tror jag att de skulle ha sagt det om de kunde ordet)
Den ser inte ut att vara mycket för världen men vilken smulpaj gör det. Men med tanke på ingredienserna så kan det liksom knappt bli fel.
 
 
Fru Marmelads underbara Äppelpaj
 
4 äpplen
1 msk kanel
50 gram smör
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
 
3 dl vetemjöl
100g smör
1/2 dl socker
1/2 dl kolasås
 
Skala, kärna ur och dela äpplena.
Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta tillsammans med kanelen.
Lägg äpplena, sirapen och sockret och låt allt småputtra
tills äppelbitarna är helt mjuka.
Passa nogrannt för det bränns lätt.
 
Blanda mjöl och socker och klicka ner hälften av smöret.
Bryn den andra halvan och häll sedan över och rör till en deg.
 
Lägg äppelsmeten i en ugnsform och häll kolasåsen över.
Smula över degen och baka i ugnen på 200 grader tills degen börjar få lite färg. 
Låt svalna lite och servera med grädde, vaniljsås eller glass.
 
Som ni vet så ingår ljuset jag fick från A på nyårsafton som en del av min bloggritual. Ljuset är lite som hon, sprider  inspiration, färg och värme och det passar så bra när jag ska blogga.
Och hon berättade att jag ingår i hennes kvällsrutin. Att hon sitter och väntar på att jag ska lägga ut dagens inlägg. Och det gjorde mig alldeles varm inombords. 
 
Och till det som alla väntat på: Veckans marmelad. 
Denna vecka så steppade jag ut på helt okänt vatten och hittade på ett recept från scratch. Jag har utgått från en av mina favoritdrinkar vars smaker är ljuvliga och skapat en helt ny marmelad. Jag har googlat, pinterestat kollat på sylt och marmeladforum ( ja de finns jag lovar...och nä jag hänger inte där...ja inte jämt i alla fall) och inte hittat någon motsvarighet.
Nu sitter ni på nålar, vad kan det vara vad kan det vara???
Jo självklart en Cosmopolitan-marmelad. 
Tänk er aromen och sötman från apelsinlikören tillsammans med beskan och syran från tranbären och limen. Perfekt material till en marmelad. 
Och perfekt användningsområde för min hemmagjorda apelsinlikör.
 
Även om det nu råkar vara det sista som jag skriver om så kan jag erkänna att detta var det första jag sysselsatte mig med i morse. Ja till och med innan barnen fick frukost så ställde jag mig och gjorde marmeladen. Så exalterad och nyfiken var jag på hur den skulle bli. 
Och den har tydlig karaktär av cosmopolitan.
Smaken är intressant. Det är ingen frukostmarmelad och inte heller något jag skulle ha till en glass eller efterrätt.
Med en briebit var det väldigt gott, kanske som ett intressantare alternativ till lingonsyslt och jag kan till och med tänka mig att den kan vara god i en vuxnare variant av syltgrottor.
 
 
 
 Cosmopolitanmarmlead
 200g tranbär
1 dl plus 3 msk cointreau/apelsinlikör
1 lime
1 dl syltsocker
 
Skölj tranbären och dela dem i halvor.
Lägg dem i en katrull och häll likören över.
Rispa av skalet på limen och lägg i skålen.
Låt stå över natten. Spara limen.
 
Skala limefrukten
och ta ur fruktköttet med en vass kniv  och lägg i katrullen.
Koka allt tills tranbären är mjuka. T
illsätt sockret och koka 5 minuter
Sista minuten så tillsätt det sista av likören.
Häll upp i rena och torra burkar.
 
 
Imorgon så är det måndag och jag ska nu gå och lägga fram alla kläder och väskor för jag ananr att det kommer vara motigt imorgon bitti. Nu drar det igång på allvar. Hel vecka att tas sig igenom innan det är helg igen. Kära värld, hur ska detta gå. Jag som var helt slut av två dagar på raken i förra veckan.
Sov så gott alla därute.
/ Fru Marmelad
 
 
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frumarmelad.blogg.se

Om konsten att vara ovardaglig i vardagen. Om att koka marmelad på allt. Om 2 UnderBarn och två SuperFöräldrar.

RSS 2.0