Strålande vinter

Januari tog i ordentligt och visade sig från sin bästa sida idag. Nysnö som låg som ett glittrigt puder över buskar och träd, sol från en klarblå himmel och några minusgrader.
Idag var det inget snack. Vi skulle bara ut i allt detta vackra och faktiskt så protesterade knappt Underbarnen något när det deklarerades att vi skulle ut i backen.
Och det var ljuvligt därute.
Alla riktigt njöt och tjöt när vi i vindlande fart åkte nerför backen. Pulkan användes flitigt av oss alla och roligast var det när maken och både underbarnen klämde sig i den och med rasande fart tog sig ner för den snövita backen.Jag tror vi faktiskt lyckades vara ute i nästan 2 timmar utan några större protester.
Dagens fantastiska utelek kommer jag ta med mig i tanken när jag sitter vid datorn imorgon och pulkaåkandet fick därför bli dagens myspepp.
Inget svårt val


Väl inne så fixade jag lite plocklunch som liksom passar perfekt efter utelek, nämligen köttbullespett, baconfyllda champinjoner och pizzasnurror.
Alla tre rätterna är väldigt enkla att göra vilket ju underlättar när man vill lägga tiden på pulkaåkande istället.
Mina barn är väldigt förtjusta i just mat på spett och det är ett enkelt och trevligt sätt att servera mat på om ni frågar mig. Köttbullespetten går alldeles utmärkt att göra på köpta köttbullar (som ni ser att jag har gjort). Självklart så blir det kanske godare med hemmagjorda men kräver ju lite mer tid då. Förutom köttbullar så kan lägga till lite vad man vill. Vi hade äpple, gurka och små plommontomater. Paprika, ostkuber, kokt potatis eller fetaost är ju andra alternativ.



Baconfyllda champinjoner
10 mellanstora champinjoner
1 dl cremefraiche
70 gram bacon
1,5 dl ost
Stek baconet så det blir knaprigt och blanda ner det i creme fraichen tillsammans med 2/3 av osten. Dra bort själken på champinjonerna. Lägg hattarna upp och ner i en ungsfast form och fylld em med baconröran. Strö till sist den sista osten överst. Kör i ugnen på 225grader tills dess att osten fått fin färg.
Pizzasnurror
1 pkt frusen smördeg(5plattor)
2 dl tomatsås
100 gr strimlad rökt skinka
2 dl riven ost
Tina smördegen i ca 20 minuter. Kavla sedan ut plattorna lite.
Fördela tomatsåsen, skinkan och osten och rulla sedan ihop plattorna.
Skär i bitar om ca 2,5 cm och lägg varje snurra i en muffinsform.
Grädda i ugnen på 200grader tills smördegen puffat upp och osten fått färg.
Vi är väldigt lyckligt lottade att fått ärva en del kläder och leksaker från vänner. Barnens gudfar med familj bidrog redan innan Stora Litens födsel med allt vad man kan behöva till enliten bebis. Kläder, badbalja, säng, babysitter...Väldigt behövligt med tanke på att vi nyligen flyttat in i ett nytt hus och mannen dessutom var arbetslös då.
Ytterligare en familj har vi väldigt mycket att tacka för eftersom vi under alla år fått kaasvis med fina saker från dem. De har tre killar och den sista är några år äldre än Stora Liten.
Ojojo vad vi har använt sakerna som vi har fått. Badbyxor, vinterkläder och jeans i superkvalité, böcker och lottospel. I can go on forever. Vi kommer aldrig riktigt kunna återgälda allt detta fina som vi fått, både saker och framförallt omtanke.
Igår var hon och yngsta sonen och lämnade en kasse med kläder och ungarna kastade sig över sakerna däri. Förutom överdragbyxor, jeans och lakan så fanns det lite utklädningkläder som naturligtvis snabbt blev barnens favoriter. Stora Liten blev dessutom väldigt glad för ett par av överdragsbyxorna och hade dem på sig i backen idag. Han har klagat på sina och var väldigt nöjd att få byta. Glad 6-åring= lättad Supermamma
Frun i familjen är en väldigt gullig och omtänksam tjej. Första gången jag träffade henne var på en tjejfest för flera år sedan med tjejer från gänget som min man växt upp med. Jag var ganska ny i gänget och folk på festen hade känt varandra sedan skoltiden. Jag minns så väl att hon (trots att hon inte kände mig) tog sig tiden att förklara när samtalet blev för "internt" och klargjorde vilka alla var, smeknamn etc. Det är inte lätt att vara ny, vilket kan vara lätt att glömma bort men hon gjorde inte det.
Och det glömmer jag aldrig.

Maken älskar hamburgare.
Och då menar jag verkligen ä l s k a r hamburgare. Det spelar ingen roll vilken krog vi är på, lyxkrog som hak, finns det en hamburgertallrik av något slag på menyn så kan ni slå er i backen på att han väljer den.
Och hans hamburgerintresse avpeglades tydligt i årets julklappar. Av mig fick han nämligen en kokbok med 58 st olika hamburgerrecept och av min mamma så fick han en hamburgergrill.
Och han har gett sig själv en utmaning att varannan vecka så ska han laga ett av recepten i boken med hjälp av sin fina grill.
Jag gillar att även han nu har en utmaning och ännu mer så gillar jag att flera av recepten i boken inkluderar chutneys och marmelader som tillbehör till burgarna. Så det kan jag ju utnyttja i min utmaning
Så ikväll bjöds det på chorizohamburgare med ruccolasallad och lök och tomatkompott.
Jag tog bort brödet och använda salladblad istället och det blev väldigt bra ändå.



Nä nu måste jag gå och sova.
Imorgon bitti i ottan så ska jag ju ta mig genom midvinterkylan och lämna Lilla Liten på uppsamlingsdagiset och jag hoppas och ber att det blir en lugnare avlämning än i måndags.
Kram så länge från Fru Marmelad